Ostravar představuje druhou generaci Speciálů ze spilky. Odstartuje ji zimní čtrnáctka Grifel.

V Ostravě dne 20.11.2017 - Pivovar Ostravar přichází před Vánocemi s druhou generací pivních speciálů ze spilky. Speciály ze spilky jsou chuťově zajímavá a netradiční piva vařená v malých limitovaných várkách. Fermentují tradičním způsobem v otevřených kádích spilky. Prvním pivem druhé generace těchto speciálů byl vybrán silný čtrnáctistupňovitý Grifel. Ležák, který je svým složením a charakterem ideálním pivem pro zimní období.

Pivovar Ostravar byl vždy vyhlášený svými pivními speciály. Tím nejznámějším je sametový Velvet s lavinovým efektem, který byl také prvním úspěšným speciálem v Česku vůbec. K tradici pravidelného vaření speciálů se pivovar vrátil v létě 2014. Důvodem byl jak velký zájem ze strany pivařů, tak poptávka ze strany majitelů hospod a restaurací.

Vlajkovou lodí první generace Speciálů ze spilky se stal tmavý ležák Černá Barbora. Výrazně hořké černé pivo dostalo jméno po patronce ostravských havířů. Vaří se ze čtyř sladů a na rozdíl od mnoha jiných černých piv není uměle přislazováno. Od první várky si pivo získalo mezi pivaři velkou oblibu a pivovar ho pak pro velký zájem opakovaně uvařil i v letech následujících.

Kromě Černé Barbory mohli milovníci piva v první generaci Speciálů ochutnat také svrchně kvašený ALE Ruby nebo Letní 11 uvařenou z amerického chmele s výrazným citrusovým aroma. Tradici piv pro chladné období konce roku pak loni začala také velmi úspěšná Zimní 14.

Speciály ze spilky byly stáčeny výhradně do sudů. Je to proto, aby pivovar nalákal milovníky piva k návštěvám hospod a restaurací a zároveň tím podpořil jejich majitele. A mezi hospodskými je o ně velký zájem. “Podíl Speciálů ze spilky na naší celkové produkci neustále roste a počet hospod, které zařazují Speciály do své nabídky se v průměru tři roky po sobě meziročně zvyšuje o více než 40%,” říká vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter.

ostravar_grifel.jpgNové pivo každé tři měsíce
Na dosavadní úspěšnou řadu má nyní navázat druhá generace Speciálů ze spilky. “Druhá generace Speciálů přinese našim spotřebitelům další chuťově zajímavá piva,” říká vrchní sládek. “Při přípravě nové řady budeme opět používat nové receptury s netradiční kombinací chmelů a sladů,” prozrazuje Roman Richter. “Myslím, že se naši příznivci mají na co těšit.”

Ve srovnání s první generací se změní četnost, dostupnost i jména piv. “Vytvořit nové pivo není úplně jednoduché. V první generaci speciálů jsme přišli s novým pivem jedenkrát za rok. Ve druhé řadě bychom rádi nabídli našim spotřebitelům nové pivo každé 3 měsíce. Při návštěvě hospody tak budou moci pivaři mnohem častěji ochutnat jeden z našich speciálů.“

Distribuce v Česku i na Slovensku
Novinkou druhé generace Speciálů bude nejen celorepubliková distribuce všech speciálů, ale i export na Slovensko. “Naše speciály zatím mířily především do Moravskoslezského kraje a některé i do celorepublikové distribuce. S druhou sérií míříme dál. Po úspěchu piva Mustang, ze kterého se postupně stala celonárodní značka, využijeme distribuční síť naší mateřské společnosti pro všechny Speciály ze spilky. Nabídneme je tak lidem po celé České republice i na Slovensku,” říká manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.

Jména piv inspirovaná slavnými hřebci
Prohloubení koncepce Speciálů ze spilky se dotkne také názvu piv ve druhé generaci. Vzhledem k tomu, že Ostravar i domovská Ostrava mají ve znaku vzpínajícího se koně symbolizujícího nezkrotnost, budou ostravští pivovarníci při hledání jmen speciálů hledat často mezi jmény známých a slavných koňů.

Prvním pivem druhé řady bude Grifel
Prvním pivem druhé série speciálů bude zimní čtrnáctistupňový Grifel. Chuťově výrazný ležák  staví svou výjimečnost krom síly také na unikátní kombinaci tří chmelů: hořkého a dvou výrazně aromatických chmelů. Díky vyšší stupňovitosti (čtrnáctka) a plnosti je Grifel ideálním pivem pro zimní období.

“Grifel bude silné a plné pivo. Svůj název dostalo po silném a slavném hřebci šedesátých let, který patří dodnes mezi dvacítku nejúspěšnějších závodních koní v České republice,” prozrazuje Zuzana Cieciotková z Ostravaru.

Grifel bude na trhu od poloviny listopadu v několika stovkách vybraných hospod po celém Česku a na Slovensku Poté ho počátkem příštího roku vystřídá další Speciál ze spilky. Jaký to bude zatím ostravští pivovarníci tají.

Pivovar Ostravar patří k nejstarším dobře fungujícím podnikům na území města Ostravy. V říjnu uplyne již 120 let od jeho založení. Jeho filosofií je dlouhodobé zaměření se primárně na region, z nějž pochází. Na Ostravsku je doma a rozumí tomuto regionu jako málokdo. Více informací najdete na www.ostravar.cz.

Pavel Barvík | Manažer komunikace a firemních záležitostí | Pivovary Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha 5 | T 602 266 815 | pavel.barvik@molsoncoors.com
Martin Procházka | agentura WALKER&LAMBERT | Keltičkova 1906/46, Ostrava T 603 480 824 |recepce@walkerlambert.cz