Přichází Letní jedenáctka

Nové pivo, které vás díky americkému chmelu s citrusovou vůní osvěží v horkých letních dnech jako žádné jiné.

V Ostravě dne 13.7.2017 , Ostrava - Pivovar Ostravar v těchto dnech dodává do hospod  svou poslední novinku – osvěžující ležák uvařený speciálně pro toto léto. Jmenuje se Letní 11 a zajímavostí je, že při přípravě letního piva použili ostravští pivovarníci poprvé speciální odrůdu chmele s citrusovým aroma pocházející ze Spojených států amerických.

“Abychom našim fanouškům zpestřili v horkých letních dnech nabídku piv v hospodách, barech i restauracích, rozhodli jsme se pro limitovanou edici Letní 11,” říká ke vzniku nového piva vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter. U zrodu originální chuti Letní 11 přitom stál chmel pojmenovaný po městečku na slunné Floridě.

Nové pivo chmelené za studena americkým chmelem
Když ostravští pivovarníci přemýšleli, jak by mělo nové letní pivo chutnat, narazil Richterův kolega Jan Řehůřek na odrůdu citrusového chmele vypěstovanou v roce 2008, která má nádherné osvěžující aroma. “Nový chmel se jmenuje Citra (stejně jako malé městečko na Floridě známé svými citrusovými plody) a voní po červeném pomeranči, limetkách a grepech,” popisuje Roman Richter.

Američané používají citrusový chmel pro piva typu IPA. “Ty jsou však na léto příliš silná a my jsme chtěli něco osvěžujícího, ale s charakterem našeho piva . Uvařili jsme proto „lehčí“ jedenáctistupňový ležák  a Citru použili k jeho dochmelení za studena. Výsledek byl fantastický. Najednou jsme v půllitru měli příjemně hořké  osvěžující pivo jemně provoněné citrusovými plody . Přesně to jsme od Letní jedenáctky chtěli,” popisuje Roman Richter.

Letní 11 těží z předností citrusových plodů
Pokud si v létě dáte v restauraci nebo na zahrádce půllitr vychlazené Letní 11, kterou uvařili v ostravském pivovaru, rozhodně tak nečekejte nasládlou chuť pivní limonády, ale správnou chuť typického českého ležáku s nádherným citrusovým aroma a nádechem tropického ovoce. Letní jedenáctka je pivo, které vás díky citrusovému chmelu v horkých letních dnech osvěží jako žádné jiné.

“Letní jedenáctka je rozhodně zajímavé, dobře nachmelené a výborně pitelné pivo,” hodnotí novinku ostravského pivovaru manažerka značky Ostravar Pavla Ličková. “Citrusový chmel dal klasickému lehkému ležáku zcela jedinečnou a originální chuť. Myslím, si, že díky svým vlastnostem může Letní 11 patřit k výjimečným pivům, za kterým spotřebitelé cíleně půjdou. Skvěle zahání žízeň po teplém dni.”

Kam za osvěžující chutí Letní 11
Letní 11 měla premiéru na červnových Slavnostech pivovaru Ostravar. S její standardní distribucí do hospod pak začal ostravský pivovar na začátku července a nyní ji tak hospodští začínají narážet. K dostání je pouze v čepované podobě. Letní 11 budou moci lidé ochutnat nejen na Ostravsku v Ostravarně a dalších vybraných  hospodách, ale i za hranicemi Moravskoslezského regionu. Ostravar již na jaře avizoval, že v roce, kdy slaví 120.narozeniny, počítá také s celonárodní distribucí některých svých piv. Letní 11 tak budou moci ochutnat třeba návštěvníci sítě restaurací Potrefená husa po celé České  republice.

Pivovar Ostravar patří k nejstarším dobře fungujícím podnikům na území města Ostravy. V letošním roce uplyne již 120 let od jeho založení. Jeho filosofií je dlouhodobé zaměření se primárně na region, z nějž pochází. Na Ostravsku je doma a rozu-mí tomuto regionu jako málokdo. Více informací najdete na www.ostravar.cz..

Pavel Barvík | Manažer komunikace a firemních záležitostí | Pivovary Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha 5 | T 602 266 815 | pavel.barvik@molsoncoors.com
Martin Procházka | agentura WALKER&LAMBERT | Keltičkova 1906/46,Ostrava T 603 480 824 |  recepce@walkerlambert.cz